Sunday, December 25, 2016

Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους, νεκροί οι 92 επιβαίνοντες

Έπεσε στη Μαύρη Θάλασσα

Συνεργεία μεταφέρουν σορούς που περισυνελέγησαν στη Μαύρη Θάλασσα: Και οι 92 επιβαίνοντες θεωρούνται νεκροί   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Μόσχα
Στη Μαύρη Θάλασσα, σε σημείο ανοικτά του Σότσι, συνετρίβη αεροσκάφος Tupolev 154 του ρωσικού υπουργείου Άμυνας με 92 επιβαίνοντες το οποίο κατευθυνόταν στη Συρία.
Όλοι οι επιβαίνοντες θεωρούνται νεκροί ενώ αξιωματούχοι από τη Μόσχα απομακρύνουν, στις πρώτες τους αναφορές, το ενδεχόμενο τρομοκρατίας.

Το αεροσκάφος μετέφερε στη Συρία στρατιωτικό προσωπικό, μεταξύ τους στρατιωτική χορωδία και το μπαλέτο του διάσημου στρατιωτικού Αλεξάντροφ Ανσάμπλ -κληρονόμος της χορωδίας του Κόκκινου Στρατού- που θα πήγαινε στη βάση του Χμεϊμίμ έξω από στη Λαττάκεια.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν επίσης 9 δημοσιογράφοι, πολλοί στρατιωτικοί και η διευθύντρια γνωστής φιλανθρωπικής οργάνωσης, η Ελιζαβέτ Γκλίνκα, η οποία μετέφερε φάρμακα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λαττάκειας.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, έχουν εντοπιστεί συντρίμμια του αεροσκάφους, όπως και σοροί στη θάλασσα.

Οι σοροί των περισσότερων θυμάτων του αεροσκάφους πιθανόν να βρίσκονται στο εσωτερικό της ατράκτου του αεροπλάνου, μεταδίδει το Ria Novosti επικαλούμενο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σοροί των θυμάτων της συντριβής του Tu-154 το πιθανότερο βρίσκονται στο εσωτερικό της ατράκτου σε ένα βάθος περίπου 60 μέτρων» σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Η πρώτη σορός, όπως μεταδίδει το Russia Today, βρέθηκε περίπου 6 χλμ ανοικτά του Σότσι. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 20 σοροί, θα χρειαστεί ανάλυση για την ταυτοποίηση. 
©2016 Δεδομένα χάρτη
Χάρτης
Δορυφόρος
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Συντρίμμια του αεροσκάφους έχουν εντοπιστεί σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρων από τις ακτές, σε βάθος περίπου 70 μέτρων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Ιγκόρ Κοναντσένκοφ.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες» τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, 32 πλοία, 80 δύτες, όπως και 5 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναπτύχθηκαν στην περιοχή.

Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα της Κυριακής των Χριστουγέννων, δύο λεπτά αφού απογειώθηκε από το Σότσι στις 04:25 (ώρα Αθήνας). Είχε σταματήσει εκεί για ανεφοδιασμό, έχοντας ξεκινήσει από τη Μόσχα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που επικαλείται το Interfax δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Τα αίτια του δυστυχήματος βρίσκονται υπό διερεύνηση. Οι πρώτες αναφορές στα ρωσικά ΜΜΕ μιλούν για ενδεχόμενη βλάβη ή για ανθρώπινο λάθος. Στη Μόσχα, ο επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας Βίκτορ Οζέροφ, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο RIA πως «αποκλείεται απολύτως» το ενδεχόμενο τρομοκρατίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως το Κρεμλίνο ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε έρευνα για τα αίτια της συντριβής.

Στο Σότσι έφτασε ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας, Μαξίμ Σοκόλοφ, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της επιτροπής που έχει αναλάβει να διερευνήσει τη συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους Tu-154.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, το αεροσκάφος πετούσε εδώ και 33 χρόνια και είχε 6.689 ώρες πτήσεων. Η τελευταία φορά που χρειάστηκε να γίνουν εργασίες επιδιορθώσεων ήταν τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ είχε ελεχθεί και πάλι τον Σεπτέμβριο.

Τα 64 μέλη της χορωδίας που βρίσκονταν στο αεροσκάφος πήγαιναν στη Συρία για χριστουγεννιάτικους και πρωτοχρονιάτικους εορτασμούς στη ρωσική βάση. Το Αλεξάντροφ Ανσάμπλ είναι ένα από τα δύο σχήματα που συνιστούσαν τη χορωδία του Κόκκινου Στρατού.
Δεκάδες άνθρωποι πήγαν σήμερα κι άφησαν λουλούδια κοντά στην αίθουσα συναυλιών Αλεξαντρόφσκι στη Μόσχα.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε μία εβδομάδα με αεροσκάφος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Τη Δευτέρα, αεροσκάφος με 39 επιβαίνοντες είχε συντριβεί στη Σιβηρία κατά τη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης, με όλους τους επιβαίνοντες να επιζούν (αν και ορισμένοι με σοβαρούς τραυματισμούς).

Έρευνες σε 24ωρη βάση
Τρεις χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναλάβει το «χτένισμα» των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα στα οποία έχουν σκορπίσει τα συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας , Ίγκορ Κονασένκοφ, οι έρευνες για την αναζήτηση και ανάσυρση των πτωμάτων θα συνεχιστεί σε 24ωρη βάση αφού η περιοχή θα φωτίζεται απο ισχυρούς προβολείς από τη στεριά, τα ελικόπτερα και drones, αλλά και από τα δεκάδες καράβια του ναυτικού που έχουν καταπλεύσει στην περιοχή.
Εκπαιδευμένοι δύτες αναζητούν και τα δυο «μαύρα κουτιά» του μοιραίου αεροσκάφους.
Στη Ρωσία η 26η Δεκεμβρίου έχει κηρυχθεί μέρα πένθους, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν ματαίωσε τη συμμετοχή του σε μουσικό φεστιβάλ που επρόκειτο να γίνει στην Αγία Πετρούπολη.

Τα συλλυπητήριά της εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι «οι σκέψεις της είναι με τις οικογένειες των θυμάτων».
Newsroom ΔΟΛ
ΠΗΓΗ news.in.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.