Wednesday, December 21, 2016

Κατάθεση ερώτησης για τους απασχολούμενους σε υπηρεσίες διαχείρισης προσφυγικών ροών

Η Αφροδίτη Σταμπουλή βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Σερρών συνυπογράφει ερώτηση 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Αθήνα,  20 Δεκεμβρίου 2016
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
  1. Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
  2. Μεταναστευτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: «Απασχολούμενοι στις Υπηρεσίες υποδοχής, ασύλου και διαχείρισης προσφυγικών ροών».

Ο ΟΑΕΔ, με την υπ’ αριθ. 6/2016 πρόσκλησή του, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων το τιθέμενο από την ΚΥΑ με αριθμ. 6.174/5.1504 (ΦΕΚ 424/Β/22-02-2106)  θεσμικό πλαίσιο,  υλο̟ποιεί τον Α’ Κύκλο της ∆ράσης µε τίτλο «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΕ ∆ΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α’ ΥΠΟ∆ΟΧΗΣ, ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΡΟΩΝ». Στόχος του Προγράμματος είναι η άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της μακράς ύφεσης που υφίσταται η ελληνική οικονομία, αλλά και η αντιμετώπιση των διογκούμενων κυμάτων προσφυγικών ροών προς τη χώρα µας.
Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν 2.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης µε την τοποθέτηση προσωπικού σε Δήμους και σε υπηρεσίες Α’ υποδοχής, Ασύλου και Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών.
Με βάση μαρτυρίες και αναφορές εργαζομένων και εθελοντών σε Δομές Φιλοξενίας, διαπιστώνονται πολλές αυθαιρεσίες κατά τη λειτουργία της Δράσης, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα.
Χαρακτηριστικά, στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Ριτσώνας, βάσει του οριστικού πίνακα κατάταξης επιτυχόντων του ΟΑΕΔ, προσλήφθηκαν για τον σκοπό αυτό 100 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, και η εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο μετά από τρεις σχεδόν  μήνες λειτουργίας και σύμφωνα με τα όσα επιβεβαιώνουν  ο Επικεφαλής Συντονιστής του καταυλισμού (αξιωματικός  της 114 Π.Μ. ) και ο υπεύθυνος συντονιστής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης είναι η εξής:

1. Το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που απασχολείται τελικώς για τον σκοπό για τον οποίο προσλήφθηκε δεν ξεπερνά το 20%. Ταυτόχρονα οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι και τεχνικοί, όπως υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι που είναι απαραίτητοι εντός της Δομής,   να εκλείπουν σε ποσοστό 100%.  Υπενθυμίζουμε ότι υπό το φως των προβλημάτων αξιοποίησης του προσωπικού τα οποία ανέκυψαν, το Υπουργείο Εργασίας έκρινε σκόπιμο να απευθυνθεί με εγκύκλιο προς  τους Επιβλέποντες Φορείς/ Δήμους, στην οποία τους παρέχεται το δικαίωμα  τοποθέτησης εργαζομένων σε χώρους εκτός των Κέντρων Φιλοξενίας σε ποσοστό έως και 50% για την κάλυψη αναγκών πέραν των ορίων λειτουργίας των Κέντρων Φιλοξενίας, αλλά που σχετίζονται πάντως με τη λειτουργία και εξυπηρέτηση των φιλοξενούμενων προσφύγων.
2. Ο εκάστοτε εντεταλμένος δημοτικός υπάλληλος για τη διαχείριση του προγράμματος και την κατανομή του προσωπικού,  λειτουργεί κατά το δοκούν και χωρίς κανέναν έλεγχο, με αποτέλεσμα οι τοπικοί βουλευτές να γίνονται δέκτες καταγγελιών για άνιση μεταχείριση εργαζομένων, αυταρχικές συμπεριφορές, συστηματικές αυθαιρεσίες, αλλά και απαξίωση της «Δράσης για την ενίσχυση και υποστήριξη των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων».
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω καθώς επίσης και:
  1. Τη ρητή επισήμανση της Δημόσιας πρόσκλησης Νο6/2016 του ΟΑΕΔ, που καθιστά σκοπό της Δράσης την «επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση και υποστήριξη των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής που παρέχονται από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης».
  2. Τη διατύπωση της  ΚΥΑ 6.1714/5.1504 (ΦΕΚ 424/Β/22-02-2016) που υποχρεώνει του Επιβλέποντες Φορείς, εν προκειμένω τους Δήμους να απασχολούν τους Ωφελούμενους/ εργαζόμενους στα Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα α) στις ειδικότητες για τις οποίες έχουν προσληφθεί και β) να μην αναθέτουν σε Ωφελούμενους καθήκοντα τα οποία απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία η οποία δεν προκύπτει από την ειδικότητά τους («ιδιαιτέρως δε όταν αυτά τα καθήκοντα περιλαμβάνουν τη χρήση εξοπλισμού – μηχανημάτων και εργαλείων»)
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  1. Πως προτίθενται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο  απομάκρυνσης των Εργαζομένων εκτός Δομών Φιλοξενίας και τοποθέτησης τους  σε άλλες υπηρεσίες, υπό τις επιταγές των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών, γεγονός που αντιτίθεται στο σκοπό της δράσης και στις ανάγκες των Δομών Φιλοξενίας προσφύγων;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να μην σημειώνονται φαινόμενα αυθαίρετης τοποθέτησης των εργαζομένων σε τομείς εκτός ειδικότητας για την οποία έχουν προσληφθεί και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων,  σύμφωνα με τον Κώδικα Νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια των Εργαζομένων Ν. 3850/2010 (ΦΕΚ 84 Α’);
  3. Ενόψει του Β’ Κύκλου της Δράσης που θα ακολουθήσει, σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε μην εμφανιστούν ανάλογες αυθαιρεσίες και προβλήματα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Ακριώτης Γιώργος
Θεοφύλακτος Ιωάννης
Καββαδία Ιωαννέτα
Καρακώστα Ευαγγελία
Καρασαρλίδου Φρόσω
Καστόρης Αστέριος
Καφαντάρη Χαρά
Λιβανίου Ζωή
Μαντάς Χρήστος
Μορφίδης Κωνσταντίνος
Μουμουλίδης Θεμιστοκλής
Ξυδάκης Νικόλαος
Πάλλης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Παυλίδης Κωνσταντίνος
Πρατσόλης Αναστάσιος
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Ψυχογιός Γιώργος

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.