Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

Μέρκελ προς Τσίπρα: Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο

Παραπέμπει στο Eurogroup
Ελάχιστα τα περιθώρια που άφησε η Ανγκελα Μέρκελ   (Φωτογραφία:  Reuters )
Βερολίνο
Δεν άφησε πολλά περιθώρια η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα για θετική έκβαση μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης στο Βερολίνο, μετά την κρίση που έφεραν στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας - θεσμών οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Εδώ δεν είναι ο τόπος που λαμβάνονται αποφάσεις, αυτό γίνεται με τους τρεις θεσμούς και στο Eurogroup, δήλωσε η Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Η κ. Μέρκελ πρόσθεσε ότι δεν ήταν πάντα εύκολες οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, ήταν όμως πάντα ανοιχτές.

Η γερμανίδα καγκελάριος -που ζύγισε την κάθε λέξη της εν όψει της εκλογικής χρονιάς που έρχεται για τη Γερμανία- είχε προαναγγείλει τη σημερινή στάση της από χθες, όταν δήλωσε ότι είναι ανοιχτή στη συζήτηση με τον έλληνα πρωθυπουργό, όμως δεν παρεμβαίνει στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Ο πρωθυπουργός έλαβε αφορμή από την τελευταία φράση της κ. Μέρκελ ότι οι σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου δεν ήταν πάντα εύκολες, για να σημειώσει ότι παρ' όλα αυτά είναι πάντα ευθείς και σταθερές.

Τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περιόδο που δοκιμάζει τις δυνατότητές μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της οικονομίας, της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Η περίοδος -συμπλήρωσε- απαιτεί καλή πίστη, συνεργασία και αλληλοεκτίμηση μεταξύ των εταίρων, οι οποίοι πρέπει να λάβουν γενναίες αποφάσεις, «για να αποφευχθεί περαιτέρω αβεβαιότητα». Κοινός μας στόχος ο απεγκλωβισμός από τις πολλαπλές κρίσεις και το να σφυρηλατήσουμε το νέο όραμα για την Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι κοινή απειλή είναι η άνοδος των ακροδεξιών στην Ευρώπη και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις δημοκρατικές δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ενημερώσει την καγκελάριο για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και την θεαματική υπεραπόδοση των εσόδων, καθώς και για την επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% το 2017 και 3,1% το 2018).

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι η ανάπτυξη αυτή πρέπει να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η κρίση στην ελληνική κοινωνία και να ανακουφίσει αυτούς που έκαναν τόσα χρόνια θυσίες «στο όνομα της Ευρώπης και της οικονομικής σταθερότητας».

Ζήτησε, δε, από τους εταίρους να λάβουν γενναίες αποφάσεις, μεταξύ άλλων για να δοθεί και το μήνυμα στις αγορές ότι οι θυσίες των Ελλήνων έπιασαν τόπο και ότι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης.

Για το προσφυγικό η γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε πως η Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί σε τεράστιο βαθμό. «Υποστηρίζουμε μια δίκαιη κατανομή προσφύγων στην ΕΕ, δεν μπορεί να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στην μοίρα της» σημείωσε και πρόσθεσε πως υπάρχει στενή συνεργασία στο θέμα της Συνθήκης ΕΕ - Τουρκίας. Η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι καλή διαδικασία για να καταπολεμηθεί το δουλεμπόριο, συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η Ελλάδα αμφίσβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ενώ συμπλήρωσε πως τασσόμαστε σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά με αυστηρή προσήλωση στα κριτήρια.

Για το Κυπριακό υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο. Η ΕΕ -είπε- έχει και θα έχει ενεργό ρόλο. «Είναι ζήτημα στο οποίο θα δοκιμαστεί το βάθρος των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο και η βούληση της Τουρκίας να εξευρεθεί μια λύση» κατέληξε.

Νένα Σώκου
Newsroom ΔΟΛ
ΠΗΓΗ news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.