Sunday, December 18, 2016

Τσίπρας: Δεν θα εγκαταλείψω τους Έλληνες στους yesmen της λιτότητας

Ομιλία στο Βερολίνο
(Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Βερολίνο
«Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Είμαστε αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουμε τον λαό μας στους 'yesmen', που υποστηρίζουν την συνέχιση της λιτότητας για πολλά χρόνια» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το Σάββατο στο 5ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο Βερολίνο. Έστειλε μήνυμα υπέρ της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και το άνοιγμα της συζήτησης για χαμηλότερα πλεονάσματα, τονίζοντας ότι τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα δεν μπορούν να συνεχιστούν.
Επίσης, τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι η κατάσταση εξαίρεσης στην Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχιστεί, και κάλεσε την ευρωπαϊκή  σοσιαλδημοκρατία να αναλάβει την ευθύνη και να βάλει τέρμα στη νεοφιλελεύθερη συναίνεση.

«Ήλθε η ώρα για αποφασιστική δράση. Η ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία εναλλακτικής απέναντι στον εθνικισμό και στην άκρα δεξιά. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να δει και να αναλάβει την ιστορική ευθύνη και να θέσει τέρμα στην νεοφιλελεύθερη συναίνεση. Χρειαζόμαστε συνεργασία των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων. Η Ελλάδα παλεύει να τελειώσει με τη λιτότητα και την αδικία των μνημονίων και της ύφεσης. Η οικονομία έχει κάνει αποφασιστική στροφή στην ανάπτυξη. Το θεμελιώδες είναι ανάπτυξη για ποιον; Πρέπει να θεσπίσουμε τους θεσμούς που θα εξασφαλίσουν δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. Πρεπει να παλέψουμε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο» είπε ο πρωθυπουργός.
Για τις πρόσφατες εξαγγελίες του είπε: «Λάβαμε την πολιτική απόφαση να αντισταθμιστούν οι θυσίες των συνταξιούχων. Ενισχύσαμε τις φτωχές περιοχές με σχολεία και μειώσαμε τον ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές μας δεσμεύσεις».
Αναφορικά με τον ρόλο της Αριστεράς είπε ότι είναι η πολιτική δύναμη που δίνει δυνατές μάχες και δεν κάνει πίσω. «Δεν αποτελεί επιλογή της να εγκαταλείψει τον λαό στα χέρια των συντηρητικών δυνάμεων. Δεν είναι επιλογή της Αριστεράς να γίνει δραπέτης της Ιστορίας. Αυτή ήταν η πολύ δύσκολη επιλογή που λάβαμε το καλοκαίρι του '15. Ο λαός μας το αναγνώρισε» ανέφερε.
Για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Χρειάζεται να συνεργαστούμε και να μπλοκάρουμε την ανάδυση των λαϊκιστικών ξενοφοβικών δυνάμεων. Πρώτο βήμα η σύσταση ενός φόρουμ. Η Ευρώπη δεν βρίσκεται μόνο σε ένα θεμελιώδες σταυροδρόμι, αλλά είναι έτοιμη να διαβεί τον Ρουβίκωνα. Οι παλιές δυνάμεις του παρελθόντος διεκδικούν το παρόν και το κάνουν σε ένα έδαφος που έχει προλειανθεί από την αδυναμία του νεοφιλελευθερισμού να αντιμετωπίσει την κρίση. Η απουσία αλληλεγγύης μας οδηγεί σε μια στενά εθνικιστική λογική και αυτό δίνει δύναμη στον εθνικισμό και στον ευρωσκεπτικισμό».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΗΓΗ news.in.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.