Tuesday, December 20, 2016

Συνέντευξη Μ. Τζελέπη στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» στην ΕΡΤ

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης παρευρέθηκε σήμερα, Τρίτη 20-12-2016 στην Εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» με τους κ.κ. Γιώργο Δαράκη και Γιάννη Δάρρα σχολιάζοντας «τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις».
Στο πρώτο ερώτημα που ετέθη στον Βουλευτή από τον κ. Δάρρα σχετικά με την ονομαστική ψηφοφορία που αφορά την Τροπολογία για την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά, η οποία κατατέθηκε κατόπιν αιτήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και για το «κοινωνικό επίδομα που έδωσε η Κυβέρνηση» ο κ. Τζελέπης προέβη στην ακόλουθη απάντηση: «Οι θέσεις και οι πολιτικές μας δεν ετεροπροσδιορίζονται με βάση τι πράττουν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ. Είναι ξεκάθαρο: ότι δεν είμαστε με κανέναν από τους δύο. Έχουμε σημαντικές και διακριτές ιδεολογικές, πολιτικές διαφορές. Ο ρόλος μας και η πορεία μας είναι αυτόνομοι, όπως ήταν πάντοτε, απλούστατα τώρα μας προσέχουν περισσότερο. Να πάρουμε το «κοινωνικό επίδομα» που δόθηκε από την Κυβέρνηση. Ήταν ένα επικοινωνιακό τρικ για να έρθει ο Πρωθυπουργός στην Βουλή, να πει κάτι για την «κοινωνική του ευαισθησία», να ανανεώσει το «αριστερό του προφίλ». Ήταν ένα καθαρά επικοινωνιακό μέτρο στη συγκεκριμένη στιγμή και γι΄ αυτό και ήταν πρόχειρα σχεδιασμένο. Είναι αδιανόητο όταν παίρνεις ένα μέτρο και θέλεις να ενισχύσεις τους πλέον αδύναμους οικονομικά, να μην μεριμνείς για την θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου. Αυτή τη στιγμή, με την προχειρότητα που έχει σχεδιαστεί αυτό το μέτρο το παίρνουν και πολλοί που δεν το έχουν ανάγκη, το πρώτο αυτό. Δεύτερον, τι θα γίνει με τους ανέργους; Τι θα γίνει με τις οικογένειες που παρουσιάζουν μηδενικό εισόδημα; Συνεπώς, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι σχεδιάστηκε πρόχειρα, κάτω από την πίεση που προανέφερα. Παρ’ όλα εμείς, η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να διαφωνούμε κάθετα με τις σκοπιμότητες, μπορεί να είμαστε ριζικά αντίθετοι με τα επικοινωνιακά τρικ της Κυβέρνησης αλλά δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε να δοθεί αυτή η παροχή που προέρχεται από το υστέρημα των Ελλήνων πολιτών».
Στη συνέχεια, ως προς το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, ο Βουλευτής απάντησε: «Είναι ένα «ραντεβού στα τυφλά» το τι πράττει η Κυβέρνηση, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, σέρνονται επί 10 μήνες… Αποδεικνύει συνεχώς, από την στιγμή που ανέλαβε την Διακυβέρνηση της χώρας την πολιτική της αδυναμία να διαπραγματευτεί. Δεν είναι μέρος της λύσης η Κυβέρνηση αλλά πολλαπλασιαστής της κρίσης και αυτό αποδεικνύεται κάθε φορά που διαπραγματεύεται με τους ευρωπαίους εταίρους».

Επίσης, στο ερώτημα για την συμμετοχή του «ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ» σε περίπτωση εκλογών και τη συμμετοχή του στην Κυβέρνηση την επόμενη μέρα, ο κ. Τζελέπης δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή, όταν από το 2010 λέγαμε εμείς τότε ως ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει να υπάρξει Εθνική Συνεννόηση, ότι πρέπει να υπάρξει Εθνική διαπραγμάτευση, τότε άλλοι θέλανε να γίνουν Πρωθυπουργοί μέσα από τα «Ζάππεια», άλλοι να κάνουν κόμματα για να πάρουν την Κυβέρνηση».
Επιπλέον, ως προς την αποδοκιμασία του ελληνικού λαού στις πολιτικές που εξέφραζαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και στην εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ ως μιας διαφορετικής πολιτικής επιλογής, ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι: «Ο ελληνικός λαός ήταν ασφυκτικά πιεσμένος. Γιατί τότε για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν πολιτικές που «πήραν» από τον ελληνικό λαό, λόγω του ότι η χώρα οδηγείτο σε άτακτη χρεοκοπία και έπρεπε πραγματικά να ληφθούν μέτρα, τι περιμένατε να κάνει μπροστά στα «εύκολα και μεγάλα λόγια» και τις «ακάλυπτες επιταγές» των κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα; Όταν από το 2010 και η Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ «μοιράζανε» στις πλατείες με τους αγανακτισμένους με ακραίες φωνές τότε; Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Σας είπα μέσα από τις πλατείες, μέσα από τα Ζάππεια έγινε Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, μέσα από τις υποσχέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόμμα και μετά έγινε Κυβέρνηση. Δηλαδή, και οι δύο χρησιμοποίησαν την κρίση όχι για να δώσουν λύσεις αλλά για «ίδιον κομματικό και προσωπικό όφελος». Αυτοί είναι λοιπόν οι λόγοι που βρισκόμαστε σήμερα στον 8ο Μνημονιακό Προϋπολογισμό».
Στη συνέχεια, ο Βουλευτής στο ερώτημα αναφορικά με την πολιτική οριοθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι: «Εμείς ως Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα δεν θεωρούμε το ΣΥΡΙΖΑ έξω από το Ευρωπαϊκό τόξο. Απλούστατα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κατανοήσει πλέον ότι η λύση θα δοθεί μέσα από Εθνική Συνεννόηση, μέσα από Εθνική Γραμμή Διαπραγμάτευσης, κάτι που δεν βλέπουμε να το θέλει. Έρχεται εκ των υστέρων όταν οδηγεί τα πράγματα, διότι έχουν πραγματικά μία ικανότητα να οδηγούν τα πράγματα σε αδιέξοδο και μετά να φέρνουν τον Διχασμό. Κάθε φορά που φτάνουν τα πράγματα σ’ αυτό, το οριακό σημείο, τότε έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και βάζει το δίλημμα στα πολιτικά κόμματα. Δεν πρέπει να φτάνουμε ούτε στον διχασμό ούτε στο αδιέξοδο για να βάζει διλήμματα. Εκ των προτέρων πρέπει να συνεννοηθούμε αφήνοντας πίσω τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που έχουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».
Τέλος, απαντώντας στο τελευταίο ερώτημα του κ. Δάρρα εάν «ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει την Δημοκρατική Συμπαράταξη ή η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάνει άνοιγμα στο ΣΥΡΙΖΑ» ο κ. Τζελέπης δήλωσε ότι: «Κάθε φορά ανάλογα με τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο βλέπουμε ότι μας ταυτίζουν είτε ως «ουρά» όπως είπατε, είτε ως δεκανίκι κάποιου. Λοιπόν δεν είμαστε ούτε «ουρά» ούτε «δεκανίκι» κανενός. Έχουμε την δική μας αυτόνομη πορεία, το δικό μας πολιτικό λόγο και ρόλο και μάλιστα πολύ σύντομα θα δείτε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη ξαναβρίσκεται με την ελληνική κοινωνία σ’ ένα νέο πολιτικό πρόταγμα».

*Η Συνέντευξη του Βουλευτή βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο και ξεκινάει από την χρονική στιγμή 2:15:30

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.