Βασικά σημεία ομιλίας
Σίας Αναγνωστοπούλου, στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του Κρατικού
Προϋπολογισμού του 2017
Η Βουλευτής Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου, ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας πως στον προϋπολογισμό του 2017, όπως και σε αυτόν του 2016, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην Παιδεία, στην Υγεία και στην Κοινωνική Πολιτική που «αναγορεύονται σε πυλώνες της κοινωνικής συνοχής», κατηγορώντας παράλληλα την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να ονοματίσει λαϊκίστικη, οποιαδήποτε δύναμη ενδιαφέρεται για την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής , πρακτική με την οποία «ελέγχουν» το λαό.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως παρά τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση, «εμείς δεν παραιτούμαστε από το όραμα μιας οργανωμένης δύναμης που δρα προς όφελος της κοινωνίας για την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής και αυτό είναι το βασικό στοιχείο που μας χωρίζει από τη νεοφιλελεύθερη παράταξη. Αυτό που πραγματικά πονάει πάρα πολύ, την Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά και τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις εν γένει, είναι ότι η κοινωνική συνοχή πρέπει να είναι υπερασπίσιμη από τις πολιτικές δυνάμεις. Θεωρούσε ο νεοφιλελευθερισμός στην Ευρώπη ότι τελειώνουμε με αυτά τα οράματα και ότι είναι ανεδαφικά και ανιστόρητα, πλέον».
Στη συνέχεια της ομιλίας της, η βουλευτής αναφέρθηκε εκτενώς και έδωσε έμφαση στον τομέα της Παιδείας: «Όπως φαίνεται και από τον Προϋπολογισμό, καταγράφεται μικρή, αλλά σημαντική, υπό το πρίσμα της κοινωνικής συνοχής, άνοδος των δαπανών για αυτή κατά 2,85%. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για την Παιδεία; Σημαίνει πάρα πολλά και το ξέρετε. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να υλοποιούμε κάθε φορά, όσο και να είναι δύσκολο, είναι ο στόχος του 15% για την Παιδεία. Και δεν είναι ιδεοληψία εκ μέρους μας, αλλά ιδεολογικές αναφορές που κάθε πολιτική δύναμη έχει και που την εντάσσουν γι’ αυτόν το λόγο σε διαφορετικά ιστορικά πολιτικά σχέδια», ξεκαθαρίζοντας ποιες είναι οι ιδεολογικές αναφορές, αναφορικά με την Παιδεία, που χωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ.
Στο στόχο αυτόν αναφέρθηκε στη συνέχεια της ομιλίας της, εξηγώντας πώς πρέπει να υλοποιείται αυτός «για να έχουμε Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους τους πολίτες και πρόσφυγες όσο καιρό παραμείνουν στην Ελλάδα. Και για να υπάρξει Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, θα πρέπει το ίδιο το κράτος να προσφέρει εργαλεία. Μια τέτοια ευθύνη δεν μπορεί να αφήνεται είτε στα Ιδρύματα είτε στις σχολικές μονάδες από μόνες τους», δήλωσε κατηγορηματικά.
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για την οποία ήταν αρμόδια για ένα χρόνο και πιο συγκεκριμένα για τις κινήσεις και δράσεις που έγιναν για την ενίσχυσή της: «Εγώ θα σας αναφέρω ένα μικρό παράδειγμα. Έγιναν 1050 προσλήψεις μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, 20.000 υποτροφίες σε βάθος τριετίας σε νέους επιστήμονες και πολλά άλλα σε διοικητικούς υπαλλήλους κλπ. Αξία δεν έχει το νούμερο, δεν έχει η ποσότητα. Αξία έχει ένα πράγμα: η προσπάθεια να ανακόψεις το νεοφιλελεύθερο σχέδιο. Ποιο ήταν αυτό; Όσοι μπορούσαν, να πάρουν εργολαβίες με «μαύρη» εργασία, με ευέλικτη εργασία-αυτά που φωνάζετε τώρα ότι κόψαμε-. Σε αυτό τον παραλογισμό το Κράτος έρχεται να αναλάβει το σχεδιασμό και να θέσει ένα τέλος σε αυτές τις τακτικές».
Ολοκληρώνοντας η κ. Αναγνωστοπούλου την ομιλία της μίλησε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα αν υιοθετηθούν πολιτικές που έχουν φέρει αποδεδειγμένα την καταστροφή σε άλλες περιπτώσεις: «Τελειώνω, λέγοντας ένα πράγμα. Επειδή η Ευρώπη βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και η περιοχή μας επίσης, ο καπιταλισμός –ειδικά στη σκληρή του εκδοχή- δεν κατέθεσε ποτέ τίποτα στα ταμεία της δημοκρατίας. Αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νου, γιατί όλα τα σημάδια είναι εδώ. Και αν δεν προσέξουμε, είμαστε σε οριακή στιγμή».
Ομιλία Σίας
Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό
του 2017 https://youtu.be/gaqD7LOGdg8
No comments:
Post a Comment
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.