Thursday, December 15, 2016

Εκδήλωση για το αρχαίο θέατρο - το θέατρο της Αμφίπολης

Πρόσκληση για Αρχαία Θέατρα

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ

C:\Users\Δημητριος\Desktop\αρχαίο θέατρο.jpg

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Εξέλιξη, ακουστική, σκηνογραφία. μηχανολογικός εξοπλισμός.
Αρχαία θέατρα της Βορείου Ελλάδος
Η περίπτωση του θεάτρου της Αμφίπολης

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016, 7.30 μ.μ.
Αμφιθέατρο «Γ. Καφταντζής»
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών

C:\Users\Δημητριος\Downloads\serres_karadedos(1).jpg
Παρουσίαση
Ο κ. Γεώργιος Καραδέδος σπούδασε αρχιτεκτονική στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων, της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., αρχαιολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και αποκατάσταση μνημείων στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου La Sapienza της Ρώμης.
Είναι ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ, όπου δίδαξε «Ιστορία Αρχιτεκτονικής», «Αποκατάσταση Αρχιτεκτονικών Μνημείων και Συνόλων» και «Προβλήματα Αρχαιολογικών Χώρων και Αναστήλωσης». Από το 1974 έχει πραγματοποιήσει σημαντική και εκτεταμένη ανασκαφική, αρχαιολογική και ιστορική έρευνα στους αρχαιολογικούς χώρους του Δίου, της Μαρώνειας, της Αμφίπολης, των Φιλίππων, της Μίεζας, της Θάσου, της Πλευρώνας και των Οινιάδων, στα νησιά του Αιγαίου, στα Ιεροσόλυμα (Πανάγιος Τάφος) και στο Άγιο Όρος.
Ασχολήθηκε με την αποτύπωση, τη μελέτη και την αποκατάσταση πολλών μνημείων της κλασικής αρχαιότητας, της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Το αρχιτεκτονικό έργο του αναφέρεται κυρίως σε μελέτες σχεδιασμού επέμβασης σε αρχιτεκτονικά μνημεία και σύνολα.
Υπήρξε μέλος στο τοπικό αρχαιολογικό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς κ.α.

Πρόσκληση
Η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρων (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.), ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών σας προσκαλούν στην εκδήλωση με θέμα:
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Εξέλιξη, ακουστική, σκηνογραφία. μηχανολογικός εξοπλισμός.
Αρχαία θέατρα της Βορείου Ελλάδος
Η περίπτωση του θεάτρου της Αμφίπολης

Ομιλητής:
Γεώργιος Καραδέδος, αρχιτέκτων αρχαιολόγος, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ.

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016, 7.30 μ.μ.
Αμφιθέατρο «Γ. Καφταντζής»
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών

I:\ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ\P6051985 - Αντιγραφή.JPG
Χώρος αρχαίου Γυμνασίου και θεάτρου Αμφίπολης
Το 2011 το πολιτιστικό σωματείο "Διάζωμα" υιοθετεί το αρχαίο θέατρο Αμφίπολης και ξεκινά η προσπάθεια για την αποκάλυψή του.
Το 2015 το "Διάζωμα" συνδιοργανώνει με την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (και αργότερα με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών) σε συνεργασία με την ΚΗ Εφορεία Αρχαιοτήτων και την διευθύντρια της κ. Περιστέρη εκδηλώσεις για την ανάδειξη και προώθηση της αποκάλυψης του αρχαίου θεάτρου Αμφίπολης.
Κομβικό σημείο της προσπάθειας αποτελούσε η απαλλοτρίωση του χώρου που βρίσκεται το αρχαίο θέατρο.
Το "Διάζωμα" κατέβαλε το 2014 εξ ολοκλήρου το ποσό αποζημίωσης στον ιδιοκτήτη του αγροτεμαχίου εντός του οποίου βρίσκεται το αρχαίο θέατρο.
Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών εντάσσει το 2016 το ερευνητικό κομμάτι της ανασκαφής στον προγραμματικό προϋπολογισμό  της και προωθεί την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού, στην οποία συμμετέχει με χρηματοδότηση και ο Δήμος Αμφίπολης.
Ελπίζουμε και προσμένουμε το 2017 να απορροφηθούν οι σχετικές πιστώσεις και να ξεκινήσουν την άνοιξη οι ερευνητικές εργασίες για την αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου Αμφίπολης.
(σήμα) ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
(σήμα) ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ
(σήμα) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ
Με την οικονομική στήριξη της ΕΛΜΕ Σερρών

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.