Thursday, December 15, 2016

Ομιλία Αφροδίτης Σταμπουλή - Προϋπολογισμός 2017

Ομιλία Αφροδίτης Σταμπουλή στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων κατά τη συζήτηση για την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017».
Ομιλία Αφροδίτης Σταμπουλή επί του σχεδίου προϋπολογισμού 2017 9.12.16 https://youtu.be/kSSkRmRQnK8
Κυρίες και κύριε Υπουργέ, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2017 δεν μπορεί παρά να διεξάγεται υπό το φως των χθεσινών εξαγγελιών του Πρωθυπουργού και υπό το φως της απόφασης του Eurogroup των προηγούμενων ημερών.
Είτε θέλει να το παραδεχθεί η αντιπολίτευση είτε όχι, το χρέος ελαφρύνει κατά 21,8% ή κατά 45 δισεκατομμύρια χωρίς PSI, χωρίς εγκληματικό «κούρεμα» των αποθεματικών των ταμείων των εκπαιδευτικών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων ούτε, βέβαια, των αποταμιεύσεων των μικροομολογιούχων.
Αν σας φαίνεται δυσβάσταχτο το πλεόνασμα 3,5%, που όντως προϋποθέτει δυσπρόσιτους ρυθμούς ανάπτυξης, γι’ αυτό και υπάρχει αντιπρόταση για 2,5% συν ένα, όπου το 1% επιστρέφεται στους μικρομεσαίους από τους φόρους και τις εισφορές, των οποίων θα έπρεπε να αποσπαστεί, αντιπρόταση με την οποία ακόμα δεν μας είπατε αν συμφωνείτε ή όχι, θα πρέπει να μας εξηγήσετε πώς γίνεται το μείον 0,25% του 2015, το 0,5% του 2016, το 1,75% του 2017 και το 3,5% του 2018 να είναι πιο δυσβάσταχτο από το 3% του 2015, το 4,5% του 2016, το 4,5% του 2017 και το 4,5% του 2018, που εσείς είχατε συμφωνήσει, με προβλεπόμενη ανάπτυξη 2,9%, όπως ψέλλισε χθες ο κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να τολμήσει να πει πόση ήταν στ’ αλήθεια η αρνητική ανάπτυξη που πέτυχε η συγκυβέρνησή τους με το ΠΑΣΟΚ, λες και μπορεί να ξεχαστεί το σπιράλ της ύφεσης, στο οποίο βύθισαν την οικονομία επί τέσσερα χρόνια.
Διότι μπορεί η αριστεία και τα πολλά πτυχία μαζεμένα σε σύντομο χρονικό διάστημα να σε κάνουν να μπερδεύεις λίγο τους φιλοσόφους της γαλλικής  επανάστασης, αλλά δεν μπορεί να σε εμποδίζουν να συγκρίνεις μεγέθη της απλής αριθμητικής.
Όσο για την πιθανότητα παράτασης της δέσμευσης για πλεόνασμα μετά το 2018, που κάνει τους ομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μας επισημαίνουν ότι ο πολιτικός μας χρόνος τελειώνει το 2019, η είδηση δεν είναι ότι δεν μας αναγνωρίζουν το δικαίωμα μιας μεσοπρόθεσμης δέσμευσης αυτοί που υποθήκευσαν το μέλλον της χώρας για δεκαετίες, αλλά ότι μας αναγνωρίζουν πολιτικό χρόνο ως το 2019, όσο λέει το Σύνταγμα δηλαδή, αυτοί που τον Γενάρη του 2015 περίμεναν η αριστερή παρένθεση να κλείσει στο τέλος Φλεβάρη και τον Σεπτέμβρη ευελπιστούσαν να μη βγάλουμε τη χρονιά.
Δεν κλείνει, λοιπόν, η αριστερή παρένθεση και δεν είναι προεκλογική η εξαγγελία, η απόφαση του Πρωθυπουργού για παροχή 617.000.000 ευρώ σε ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες συνταξιούχους με σύνταξη κάτω των 830 ευρώ, ποσό πολλαπλάσιο των περικοπών του ΕΚΑΣ και, μάλιστα, με αντίστροφη κατανομή, ώστε να πάρουν περισσότερα αυτοί και αυτές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Είναι πραγματοποίηση των δεσμεύσεων μας για υποστήριξη αυτών που χτυπήθηκαν πιο άγρια από την κρίση.
Προεκλογική εξαγγελία έσπευσαν να καταγγείλουν χθες ότι είναι οι κάθε λογής «Μαυρογιαλούροι», προβάλλοντας σε μας τον δικό τους τρόπο σκέψης, και σήμερα μας είπαν ότι είναι ψέμα.                     
Πείτε το σε αυτούς τους ανθρώπους που θα πάρουν τα χρήματα, θα πληρώσουν κάποιον λογαριασμό που εκκρεμεί και θα περάσουν λίγο καλύτερα τα Χριστούγεννα και στα μαγαζιά της γειτονιάς, όπου θα πάνε να ξοδέψουν τα λεφτά που θα τους μείνουν, γιατί αυτοί, ξέρετε, δεν θα τα βάλουν σε off shore ούτε θα αγοράσουν σύνθετα τραπεζικά προϊόντα.
Σας ενοχλεί η πραγματοποίηση των δεσμεύσεών μας για το ταξικό πρόσημο που θα έχει η δική μας πολιτική κατανομής διαθέσιμων ποσών, ποσών που, ας το τονίσουμε, είναι διαθέσιμα χάρη στην απόδοση των μη παραμετρικών μέτρων, αυτών που εσείς λέτε ότι δεν παίρνουμε και οι θεσμοί δεν πολυπιστεύουν ότι μπορούμε να πάρουμε, γι’ αυτό και δεν τα συνυπολογίζουν στα συμφωνημένα πλεονάσματα, μέτρων που περιορίζουν τη φοροδιαφυγή, την απώλεια ενδοκοινοτικού ΦΠΑ και το λαθρεμπόριο, μέτρων όπως αυτά που, επιτέλους, εφαρμόζονται στον Προμαχώνα Σερρών, σύμφωνα με τις επί δεκαετίες υποδείξεις των τελωνειακών. Εκεί, επιτέλους, τοποθετήθηκε από την Κυβέρνησή μας η γεφυροπλάστιγγα, την οποία σας δώρισε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στα μέσα του ’14, διότι οι κυβερνήσεις σας αρνούνταν να την αγοράσουν και όταν τους τη δώρισαν, ολιγώρησαν να την εγκαταστήσουν, ενώ έβγαλε τα λεφτά της μέσα στο πρώτο δεκαήμερο λειτουργίας της, όπως ήταν αναμενόμενο.
Και έχει και πρόσημο φύλου η απόφαση αυτή του Πρωθυπουργού, διότι, ως γνωστόν, η φτώχια είναι γένους θηλυκού, ειδικά πάνω από τα εξήντα πέντε: 15,2% για τις γυναίκες και 11,9% για τους άντρες.
Γένους θηλυκού είναι και η ανεργία, γι’ αυτό αντιλαμβανόμαστε πόση αξία έχουν τα voucher που επιτρέπουν στις άνεργες μητέρες να αφήνουν τα παιδιά τους σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ώστε να μπορέσουν να ψάξουν για δουλειά.
Γένους θηλυκού είναι και τα θύματα της έμφυλης βίας, ενδοοικογενειακής βίας, βιασμού, trafficking και σεξουαλικής αλλά και εργασιακής εκμετάλλευσης, σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, των οποίων η υποστήριξη συνεχίζεται μέσα από τα συμβουλευτικά κέντρα και τα κέντρα φιλοξενίας, αφού εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για άλλα δυο χρόνια. (Είναι μικροψυχία να μην αναγνωρίζεται στον κ. Χαρίτση ότι επί των ημερών του το ΕΣΠΑ απορροφάται μέχρι λεπτού). Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη, για τα κέντρα αυτά, να δέχονται και γυναίκες πρόσφυγες θύματα βίας.
Με την υπογραφή τον Σεπτέμβριο της κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Εξωτερικών και Εργασίας για τη σύσταση και λειτουργία Εθνικού Συστήματος Αναγνώρισης και Παραπομπής Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων εξασφαλίζεται, πέραν των άλλων, η προστασία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τα πρόσωπα αυτά, στην συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες.
Γένους θηλυκού είναι και η πιο σκοτεινή περιοχή της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού, εκεί που κατοικούν όσες (και όσοι) η δικαιοσύνη θεώρησε ότι κάποια πράξη τους την πρόσβαλε και που αυτή η Κυβέρνηση δεν παύει να προσπαθεί να βελτιώσει τη ζωή τους, όχι μόνο με τα μέτρα αποσυμφόρησης και τη νομοθεσία για τις μητέρες πολύ μικρών παιδιών, που επιτέλους πρέπει να τύχει ευρύτερης εφαρμογής, αλλά και με τα 3 εκατομμύρια ευρώ κατά τα οποία είναι αυξημένος ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής το 2016, αρχίζοντας από τα στοιχειώδη, όπως η θέρμανση και το ζεστό νερό.
Την ώρα που οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες κάποιων προσπαθούν να στερήσουν από τις κρατούμενες του Κορυδαλλού ακόμα και τον χώρο προαυλισμού τους, ενώ ο ηθικός αυτουργός της ηθικής τουλάχιστον εξόντωσης των πλήρως αθωωμένων οροθετικών γυναικών –αυτή η δίωξη κι αν ήταν διάκριση λόγω φύλου- γυρνά ανάμεσά μας και μας κουνά το δάχτυλο, το Υπουργείο αναδιοργανώνει την εκπαίδευση των κρατουμένων, κάνει την προεργασία για την ίδρυση γυναικείων αγροτικών φυλακών και προετοιμάζει το προεδρικό διάταγμα που θα εντάσσει το ψυχιατρείο των φυλακών στο ΕΣΥ, δημιουργώντας για πρώτη φορά και τμήμα γυναικών και νέων.
Το ΕΣΥ, λοιπόν, επωμίζεται τις δαπάνες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δίκαια, διότι προσωπικό του Υπουργείου Υγείας θα είναι πια, όπως και όλοι οι επαγγελματίες υγείας που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα καταστήματα κράτησης.
Και μια και μιλάμε για το ΕΣΥ, στο οποίο δεν είχα σκοπό να αναφερθώ εκτενέστερα, όμως χθες προκλήθηκα, χρειάζεται πολύ θράσος για να αμφισβητηθούν οι προσλήψεις που άρχισαν από το 2015, συνεχίστηκαν το 2016, χάρη στη γενναία αύξηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, και θα συνεχιστούν και το 2017.
Να μιλήσω για τους διακόσιους και πλέον γιατρούς που οι τότε κυβερνώντες άφησαν μετέωρους από τις κρίσεις του 2010, 2011 και τώρα έχουν προσληφθεί όλοι και όλες όσοι δεν έχουν ρυθμίσει αλλιώς την επαγγελματική τους ζωή μέσα στην πενταετία που πέρασε;
Ή για τους τετρακόσιους επικουρικούς το 2015 συν εξακόσιους το 2016, για τους οποίους ακούστηκε η απαράδεκτη ατάκα «αφήστε τους αυτούς», λες και είναι λιγότερο γιατροί ή λες και δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό η μισθοδοσία τους. Δεν θα συνεχίσω με αριθμούς προσλήψεων, θα το κάνει πολύ καλύτερα ο παρών Υπουργός, φαντάζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ούτως ή άλλως πρέπει να κλείνετε.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ: Κλείνω. Θα πω, όμως, ότι παρά τους αντίθετους ψευδείς ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης, το παρακρατούμενο 6% από τις συντάξεις αποδίδεται ολόκληρο στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος -για να ξαναγυρίσουμε στις γυναίκες-, εντάσσει τώρα πια στις χορηγούμενες εξετάσεις την ψηφιακή μαστογραφία. Μένει να εντάξει και το αντισυλληπτικό χάπι κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι δεν θα μας ρίξει έξω τον προϋπολογισμό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας, υλοποιεί στο μέτρο του δυνατού δεσμεύσεις μας απέναντι σε εκείνους που έπληξε περισσότερο η κρίση και γι’ αυτό υπερψηφίζεται από όλους και όλες εμάς που βάζουμε την υποστήριξη αυτών των στρωμάτων σε πρώτη προτεραιότητα. Οι υπόλοιπες και οι υπόλοιποι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ευχαριστώ.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.